5 tips på att orka plugga på kvällen!

studieteknik, tips och idéer / Permalink / 0
 
Jag tror vi alla har känt känslan någongång. Man kommer hem efter en lång dag med skola/jobb, träffat vänner, kommer hem från träningen och all energi slinker ur en så fort man öppnar ytterdörren. Men här kommer en lista på 5 olika punkter du kan tänka på för att få igång studiemotivationen när mörkret lagt sig och sängen lockar för mycket. 
 
1. Hjärnan tar in information och bearbetar den även när du sover.
Detta är faktiskt sant. Det har visat sig att om du läser in något precis innan du lägger dig arbetar hjärnan med informationen även om du sover. Jag brukar ofta göra detta, och visst, jag sätter inte igång och läser 25 sidor när jag är som tröttast - utan snarare en genomfattning. Men det blir som en extra spark som trycker in informationen i huvudet på dig - och det görs när du sover! Win, win. 
 
Men om man måste slappna av för att kunna sova? Testa att spela in dig själv säga det du ska lära dig. Kanske öva in ett tal, säga ramsor med glosor eller definitionen på pythagoras sats - you name it! 
 
Detta kan jag verkligen rekommendera. 
 
 
2. Sätt dig inte i sovrummet!
Kanske verkar självklart, men jag (och jag tror många fungerar likadant) pluggar gärna i sängen efter en hektisk dag. Men sängen kommer tillslut bli för lockande, och det finns risk att man blir trött bara för att man undermedvetet kopplar sovrummet till att sova.Sätt dig hellre i köket, eller i vardagsrummet vid ett bord. 
 
Detta är givetvis inte så lätt om man är inneboende - men skaffa dig då en hörna som bara är kopplad till plugg. 
 
 
3. Unna dig någonting gott samtidigt. 
Gör iordning något slags belöningssystem som funkar för dig. För det är ju inte kul att plugga på kvällen, när man hellre skulle vilja gosa sig ner under en filt och se på netflix. Så innan du börjar plugga, släng ihop en smoothie, ordna en varm kopp te/varm choklad, ta resterna  av godispåsen - det som du tycker är en belöning. Obs! Av egen erfarenhet - sätt dig inte med detta INNAN du börjar plugga, risken finns att man fastnar framför tv:n med sitt godis resten av kvällen. Njut istället av det du gett dig själv samtidigt som du pluggar. 
 
 
4. Sätt upp en tidsplan. 
 
Tänk mer - jag ska plugga tills 21:00, än att tänka att du ska läsa igenom de två sista kapitlerna i boken. Vid det sistnämnda finns risken att man "slarvar" och läser igenom dem snabbt för att sen bli klar och göra det man egentligen vill göra. Då är det bättre att läsa aktivt och med full fokus i 20 minuter (om det nu är det enda man orkar) än att hinna läsa längre - men ha läst slarvigare och med ett sämre fokus. 
 
 
5. Stäng av/göm undan telefon/tv m.m.
Detta gäller vid all pluggning. För att bibehålla fokuset ska man stänga av allt som eventuellt kan störa en. Ljudet av en mobil som plingar - då måste man ju bara öppna upp mobilen och se vem som ville något. Då är risken att man fastnar i en sms-konversation och kommer av sig med sin uppgift. Eller om man märker att någonting bra börjar på tv. Ha inte ens tv:n på i bakgrunden; stäng av den. 
 
Hoppas detta hjälper någon att få igång pluggorken på kvällarna framöver! Nu ska jag själv sätta igång och läsa i 40 minuter. Ha en fin kväll!
 
 
Till top